Dekan FAI UIR Kenalkan UIR Hingga ke Negeri Jiran Malaysia

Universitas Islam Riau (UIR) merupakan kampus tertua di Provinsi Riau berdiri sejak 4 September 1962. UIR telah berkembang secara pesat membangun kolaborasi nasional dan Internsional kepada negara di beberapa benua.

Seperti yang baru saja dilakukan oleh Guru Besar ke 18 bagi UIR sekaligus Dekan Fakultas Agama Islam (FAI) UIR Prof. Dr. Zulkifli, MM., M.E.Sy, ia turut mengenalkan UIR kepada Kolej Universiti Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) Malaysia melalui Seminar Antar Bangsa.

Beliau menjelaskan tentang sejarah berdirinya UIR dengan 9 Fakultas dan 1 Pascasarjana yang telah meluluskan 67.900 lebih mahasiswa. Dengan visi yang baru UIR juga berupaya untuk meningkatkan kerja sama internasional bidang akademik dan pengabdian sebagai bentuk mempertahankan dan meningkatkan nilai akreditasi internasional.

“Ucapan terima kasih kepada Dr. Mohd Ramizu Bin Abdullah sebagai Timbalan Rektor Bidang Akademik dan Penyelidikan dan Ustadz Wan Roslan Bin Wan Hamat sebagai Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi, Teknologi Hijau, Digital dan Inovasi, Pengerusi Lembaga Pengarah KIAS Darulnaim Sendirian Berhad atas segala sambutan kepada UIR”, sebut Zulkifli.

Paparan lain disampaikan tentang Mendepani Cabaran Era Disrupsi di Alam Melayu seiring dengan Kemajuan Pengajuan dan Ekonomi Islam. Dalam meningkatkan Islam di alam melayu, memberi arah penting untuk memajukan pendidikan, ekonomi, dan kebudayaan.

Dari seminar ini Dekan FAI UIR berharap dapat memberikan solusi terbaik, pemarking inovasi dan mengukuhkan umat Islam di alam melayu serta memberi buah pikiran yang dapat dilaksanakan pada berbagai sector, memberi ide cemerlang, dan memecahkan berbagai masalah untuk kebangkitan dan memajukan umat islam melayu di dunia. (hms/smh)

More Posts

Universitas Islam Riau Campus